Overal waar mensen onderdeel zijn van een groep ontstaan systemische dynamieken. Voorbeelden van systemen zijn het gezin waarin je bent opgegroeid, een schoolklas, je werkomgeving, een (sport)club of vereniging, enz. Systemische dynamieken kunnen heel krachtig zijn en een sterke positieve of negatieve invloed hebben op je persoonlijke keuzes, levensgeluk en zelfs op je gezondheid.

3d concept of the stone and sand composition

Systemisch Werk

Het systemisch werk is een fascinerend fenomeen dat vooral bekendheid heeft gekregen door het werk van de Duitse familie- & psychotherapeut Bert Hellinger. De methodiek onderzoekt hoe dynamieken doorwerken in je persoonlijke leven.

In mijn praktijk werk ik met deze methodiek om samen met jouw dieper in je systemen te kunnen kijken. Hierbij maak ik gebruik van een opstelling. Dit houdt in dat de situatie van de groep waarin jij je bevindt ruimtelijk in scene wordt gezet. Ik gebruik hierbij voorwerpen of kaartjes. Dit maakt het mogelijk om van een afstand te kunnen kijken naar de situatie waarin jij je bevindt. Door letterlijk in andersmans schoenen te staan of op een ander z’n stoel te gaan zitten, ontstaat er inzicht in en begrip voor de ander.

Vragen die onderzocht kunnen worden zijn:

  • waarom heb ik steeds een conflict met mijn baas?
  • waarom loopt de communicatie met mijn partner zo stroef?
  • waarom zegt mijn hoofd wat anders dan mijn hart?
  • het kan je ook helpen bij het maken van keuzes
  • en daarnaast is het mogelijk om een gesprek aan te gaan met de verschillende stemmen in je hoofd.

De ervaring leert dat je bij deze manier van coachen een open vizier houdt. Daardoor kunnen er mogelijkheden naar boven komen, die je nog niet eerder gezien had.

< Terug naar: Coaching